dijous, 22 de novembre del 2012

CACERES DEL TRESORQuè són?
Una Cacera del tresor és un tipus d'activitat didàctica molt senzilla que utilitzen els docents que integren Internet en el currículum. Consisteix en un seguit de preguntes i una llista de direccions de pàgines web, de les quals es pot extreure o inferir les respostes. Algunes inclouen una "Gran pregunta" al final, que requereix que els alumnes integrin els coneixements adquirits durant el procés. En aquest text s'explica què és una cacera del tresor, les seves potencialitats didàctiques, on trobar les caceres ja preparades a Internet i com preparar-les nosaltres mateixos, en funció dels nostres objectius curriculars.

Una “cacera del tresor” (en anglès “Treasure Hunt”, “Scavenger Hunt” o “Knowledge Hunt”, ja que de les tres formes se la coneix) és una de les estructures d'activitat didàctica més populars entre els docents que utilitzen la Internet en les seves classes. 
En essència, una cacera del tresor és una hola de treball o una pàgina web amb una sèrie de preguntes i una llista de pàgines web en les quals els alumnes busquen les respostes. Al final s'acostuma incloure la “gran pregunta”, la resposta no apareix directament en les pàgines web visitades i que exigeix integrar i valorar lo après durant la recerca. Les caceres del tresor són estratègies útils per adquirir informació sobre un tema determinat i practicar habilitats i procediments relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació en general i amb l'accés a la informació a través de la Internet en particular.

Tret d’un article de Jordi Adell

 Què penso?
La primera impressió que he tingut a l’hora de provar les caceres dels tresors és que són activitat molt dirigides i difícil d’utilitzar per nen d’infantil. A més a més, moltes no són adequades, tenen errors o no són atractives. 
Tot i això, sempre en podem trobar algunes de qualitat i que siguin positives per treballar alguns temes específics amb els nostres alumnes. A més, sempre tenint la possibilitat de fer-les nosaltres mateixos. Aquesta última opció, és la que més m’agrada, ja que ens permet, tal i com diu Jordi Adell, adequar-nos més al grup, als objectius que volem aconseguir i al currículum. Cal esmentar també que són un material molt estimulador i motivador per als alumnes.
Crec que una cacera del tresors ben feta és un material molt útil perquè els infants aprenguin a aprendre de forma autònoma  i que permet treballar moltes àrees com la comprensió lectora, la reflexió, la col·laboració... i a més, multialfabetitzen als infants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada